Голям е интересът към мерките на Програмата за развитие на селските райони
Голям е интересът към мерките на Програмата за развитие на селските райони / netinfo
2297 проекта са постъпили до момента в ДФ”Земеделие” по стартиралите мерки „Модернизация на земеделското стопанство” и „Млад фермер” на Програмата за развитие на селските райони, съобщи в Добрич зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов. Той откри 16-то издание на изложението „Селското стопанство и всичко за него”.

По мярката „Модернизация на земеделските стопанства” вече са одобрени 236 проекта, а по „Млад фермер” – 74. Общата стойност на получилите до момента зелена светлина проекти е над 74 милиона лева.

„Интересът към мерките е много голям. Комисията, която разглежда документите, досега е заседавала два пъти. Идеята е тя да се събира всяка седмица. Много малко са върнатите проекти, а причините са чисто технически.” - каза още зам.-министър Абазов. Той увери, че ресурсът, предвиден за тази финансова година, ще бъде покрит на 100 процента.

„Надеждата ми е на 3 септември на срещата на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и еврокомисаря по земеделието Мариан Фишел-Боел да получим нужното разрешение държавата да подпомогне производителите.” – заяви заместник-министърът. Той допълни, че ако не се получи нотификация за даване на средства от държавния бюджет извън правилата на Общата европейска селскостопанска политика, ще има политическо решение, но не коментира какво ще бъде то и какви ще са последствията за страната.