Големият синигер и полското врабче са най-честите посетители на хранилките в Добрич
Големият синигер и полското врабче са най-честите посетители на хранилките в Добрич / БДЗП

Големият синигер и полското врабче са най-честите посетители на хранилките в Добрич. Това показват данните от кампанията за зимно подхранване на дивите пойни птици „Зрънце любов“, която приключи на 31 март, съобщават от БДЗП.

Традиционната инициатива се организира от доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в Добрич, които тази зима поддържаха над 20 хранилки в Центъра за защита на природата и животните, градски парк Св. Георги, училищни дворове, детски градини и други части на града.

За подхранването на дивите пойни птици бяха използвани близо 1 тон слънчогледови и житни семена, дарени от зърнопроизводители от област Добрич и Сдружение Ловно рибарско дружество - Добрич. Друга част от семената бяха закупени със средства от дарители на БДЗП.

Тази година в инициативата се включиха и десетки добричлии, които поставиха хранилки за птици близо до своите домове.

За първи път в рамките на кампанията за подхранване на птиците бяха поставени и хранилки за кълвачи, разположени в Центъра за защита на природата и животните. За подхранването на кълвачите бяха използвани фъстъци, закупени със средства от дарители.

Всеки участник в „Зрънце любов“ имаше възможност да сподели информация за броя и видовете птици, които посещават хранилките в Добрич, чрез онлайн форма. Според събраните данни най-честите посетители на хранилките са големият синигер и полското врабче. Данни ще послужат за създаване на карта с видовете птици, които обитават Добрич.

Кампанията за зимно подхранване на дивите пойни птици в Добрич „Зрънце любов“ се организира за трета поредна година от БДЗП. Някои от дивите птици, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, чинки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг – семената са скрити под снега, плодовете вече са изсъхнали, няма ги и насекомите, с които птиците се хранят. За да помогне на птиците БДЗП организира поставянето на хранилки в паркове, в зелени площи, пред обществени сгради и офиси.