Глобяват тервелчанин, причинил смърт в катастрофа в Румъния
Глобяват тервелчанин, причинил смърт в катастрофа в Румъния / Окръжен съд Добрич

31-годишният жител на Тервел Валери П. ще понесе финансова санкция за причиняване на непредумишлено убийство и тежка повреда, съобщават от Окръжен съд - Добрич. Местните магистрати са признали решение на румънски съд от 31 октомври 2012 г. той да заплати деловодни разноски. Мъжът е признат за виновен, че е предизвикал катастрофа с двама загинали и много ранени.

Инцидентът е станал на 27 юли 2006 г. около 7.00 ч. по пътя между румънските градове Арад и Нъдлак. Тервелчанинът шофирал микробус "Форд", в който се возели 6-ма български граждани, отиващи на работа в Белгия. Мъжът заспал от умора на влизане в Нъдлак. Събуждайки се, набил спирачки и автомобилът се врязал с предната си част в полуремарке, което било теглено от автовлекач, спряно в автоколона, изчакваща да влезе в митницата.

Валери П. е осъден на 2 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Румънската страна претендира за направените по делото деловодни разноски в размер на 3 000 лева. Присъдата на Районен съд - Арад е в сила от 7 декември 2012 г..
От представени от румънските съдебни власти писмени доказателства е видно, че на българина е била изпратена призовка, която той е отказал за получи.

Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.