Глобиха 20 ловци от началото на ловния сезон
Глобиха 20 ловци от началото на ловния сезон / БГНЕС, архив

Няма драстично увеличение на нарушенията в горите и към момента липсват елементи на организирана престъпност на територията на държавните ловни стопанства в областите Добрич и Варна, заяви директорът на Регионалната дирекция по горите във Варна Никола Симеонов.

Той информира, че от началото на ловния сезон са съставени около 20 акта за ловни нарушения, а общо издадените актове до момента са около 2 000. Над 1 600 служители по охрана на горите са на щат в регионалната дирекция. Те са обезпечени със специална техника, снабдени са с високопроходими автомобили, разказа Симеонов и призна, че въпреки това парите за охрана не достигат.

„Има проблеми с незаконната сеч" - не скри и директорът на Държавно ловно стопанство Балчик Калинка Тодорова. Тя подчерта, че най-уязвими в това отношение са поясите. Тодорова разказа, че само преди дни от стопанството са си тръгнали група ловци от Норвегия. Само за два дни те са отстреляли 6 диви прасета и 20-ина фазана. Чести гости са и ловци от Русия, Германия, Гърция и Италия.