Гледат дело за футболно хулиганство
Гледат дело за футболно хулиганство / Дарик Добрич

Обявено е за решаване дело за футболно хулиганство, съобщават от пресслужбата на Окръжен съд-Добрич. Делото е образувано по протест на Районна прокуратура срещу решение на Районен съд-Добрич. С него 42-годишния Евелин П. К. е признат за невиновен в това, че на 5 май 2011 г. в добричкото село Победа е причинил лека телесна повреда на футболен съдия, довела до болка и страдание без разстройство на здравето. Потърпевшият е бил главен съдия на футболна среща между отборите на ФК „Орловец”- Победа и ФК „Калиакра” - Каварна.

Районна прокуратура е поискала Евелин К. да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание. Според прокурорското постановление е установено, че на посочената дата в Победа е имало футболна среща между двата отбора. През второто полувреме отборът на „Орловец” е поискал от съдията да отсъди нарушение в тяхна полза. Съдията не сторил това и играта трябвало да продължи. Тогава подсъдимият, който бил на терена и играел като нападател, се засилил и нанесъл удар с юмрук в областта на лявото ухо върху пострадалия. Другите играчи предотвратили по-нататъшно развитие на конфликта.

В съдебно заседание пред Районния съд подсъдимият се е признал за виновен и е изразил съжаление за стореното. Районните магистрати са счели обаче, че прокуратурата е допуснала съществени процесуални нарушения, всяко от които самостоятелно е основание за прекратяване на делото. Съдът посочва, че пострадалият има възможност да защити правата си в частна тъжба, а по процедурата, по която се води делото, няма процесуална възможност за допускане на изменение в обвинението.

Районна прокуратура протестира това решение. Прокурорът посочва, че обвинението е било безспорно доказано. Той смята, че Районният съд погрешно е стигнал до заключението, че пострадалият не притежава качество на „длъжностно лице” като „главен съдия на футболната среща”.
Адвокатът на Евелин К. поиска днес въззивният съд да остави в сила протестираното решение.

Окръжният съд ще постанови своя акт в законния срок от 30 дни.