Гинка Василева: Управителят на ВиК-Добрич води кампания срещу КНСБ
Гинка Василева: Управителят на ВиК-Добрич води кампания срещу КНСБ / Дарик Добрич

Управителят на ВиК-Добрич Дамян Калчев води кампания срещу КНСБ, заяви в ефира на Дарик регионалният председател на синдиката Гинка Василева. Над 130 членове на КНСБ са освободени от предприятието през последните две години и половина, като за основание е посочено, че им липсва образование и квалификация за заеманата длъжност, съобщи Василева. Според нея това е несериозно, тъй като сред освободените имало хора на 58-59 години с над 30-годишен стаж като шофьори в предприятието. Съкратени са, след като в длъжностната им характеристика е вписано изискването да имат завършена Професионална гимназия по механизация и транспорт със специалност "шофьор", обясни Василева. 

Дамян Калчев не изпълнява отрасловия Колективен трудов договор по отношение на заплащането и социалните придобивки, заяви още синдикалният лидер. Освен това по думите й управителят на ВиК е отказал да подпише единния протокол от преброяването на синдикалните членове в дружеството, според който 69 души членуват в КНСБ.
"Когато Калчев стана управител, членовете на КНСБ наброяваха 430 от общо над 700 работещи в предприятието. В момента, в резултат на тези действия в синдиката членуват 69 човека", коментира Василева.

Тя вече е запознала президента на КНСБ с проблемите във ВиК и е получила обещание, че той от своя страна ще поиска среща с министъра на регионалното развитие, за да се търси изход от ситуацията.