Гинка Василева: Голяма част от заетите в региона са работещи-бедни
Гинка Василева: Голяма част от заетите в региона са работещи-бедни / Дарик Добрич

Голяма част от заетите в Добричка област могат да бъдат определени като работещи-бедни, заяви пред Дарик председателят на КНСБ-Добрич Гинка Василева. По думите й над 35% от работниците получават основна заплата от 300-350 лева, въпреки че понякога работят с удължен работен ден и в почивни дни. Бедността в региона взима все по-големи размери, коментира Василева. Тя отбеляза, че освен ниското заплащане проблем за областта е и високата безработица, която в края на годината е приближила 11 % по официални данни. Реалната безработица е много по-голяма, тъй като официалните данни не отчитат хората, които не се регистрират в бюрата по труда, посочи Василева. В КНСБ продължавали да постъпват сигнали за забавени или неизплатени заплати и осигурителни вноски, съобщи още Василева.

Заради кризата синдикалните организации в голяма част от предприятията са се отказали от предварително договорени социални придобивки като ваучерите за храна или допълнителното стимулиране за Коледа и Нова година. По данни на КНСБ единици са фирмите от реалния сектор, осигурили на служителите си допълнителни възнаграждения за празниците.
Очаквам 2012-та да бъде също толкова тежка, затова трябва да се подготвят мерки и политики, които да подобрят състоянието на работниците и да защитават техните права, каза Василева.