Гинка Чавдарова: Няма фискална връзка между бизнес и община
Гинка Чавдарова: Няма фискална връзка между бизнес и община / netinfo

Общините ще настояват част от данъците на местния бизнес да влизат в общинските бюджети. Това съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в република България Гинка Чавдарова в курорт Албена, където се провежда национална среща на общинските финансисти. По думите й сега няма никаква фискална връзка между бизнес и община. 

Идеята е част от данъците, които сега  отиват сто на сто в републиканския бюджет да остават в местните бюджети. В никакъв случай това не бива да става за сметка на увеличение на данъците, поясни Чавдарова.

Ние в България нямаме европейски тип система от местни данъци, коментира още  Гинка Чавдарова. Според нея е в интерес на българските граждани е  да се въведе и данък върху пустеещите земеделски земи.

По думите на Чавдарова общините вече имат свити собствени приходи и по този начин директно са ударени от кризата. Тя призна, че при приемането на общинските бюджети, в някои общини са направени твърде оптимистични планове за собствените приходи. Най-често са завишени очакванията за приходи от данък върху сделки и от продажба на общинска собственост, обясни Чавдарова.