Гергана Желева от Добрич получи Национална диплома
Гергана Желева от Добрич получи Национална диплома / Дарик Добрич
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи Национална диплома на абитуриентката от Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Гергана Желева. Това стана днес, на тържество в сградата на министерството. 

Гергана Желева Добрич Национална диплома
Дарик Добрич

Националната диплома е най-висшето отличие, което се присъжда на абитуриенти с успех 6,00 от целия курс на обучение, пълни шестици на матурите и значителни постижения на национално и международно ниво в областта на науките, изкуството и спорта. 

С почетното отличие бяха удостоени 12 млади българи - от Добрич, Плевен, Сливен и София, като Гергана е единствена от Добрич.

На церемонията присъстваха родители, представители на управленията по образование и на учебните заведения. Министър Вълчев пожела на зрелостниците да постигнат нови успехи в учението и в живота.

Гергана Желева Добрич Национална диплома
Дарик Добрич

От есента Гергана ще изучава културология в Софийския университет. Само трима от всички 12 отличени зрелостници ще продължат образованието си в България.

„Гергана Живкова Желева е една от най-изявените ученички в нашата гимназия. Завършва с пълно отличие профил “Немски език”, владее отлично и английски език. По време на целия курс на обучение в гимназията е показвала отлични резултати и разностранни интереси, най-вече в областта на литературата, чуждите езици и хуманитарните науки.

Гергана Желева от ЕГ "Гео Милев" с две пълни шестици от зрелостния изпит

Притежава богата обща култура и знания в различни области. Била е доброволец към БМЧК, спортува тенис. Участвала е в два младежки семинара за победители от олимпиадите по немски език по тематика, свързана с ЕС и европейските ценности, организирани от Фондация „Ханс Зайдел”, България. Гергана спечели първо място в Националната олимпиада по немски език за учебната 2016/2017 година.

Гергана Желева Добрич Национална диплома
Дарик Добрич

Успехите й са предимно в областта на български език и литература и немски език, но също и по математика”, се казва в предложението на директора на Езиковата гимназия Милена Иванова за удостояване с националната награда.