Солистите на концерта /от ляво надясно/ - Жанета Бенун Николаева, Красимир Щерев и Даниела Димова
Солистите на концерта /от ляво надясно/ - Жанета Бенун Николаева, Красимир Щерев и Даниела Димова / ГЕРБ - Добрич
ГЕРБ-Добрич организира концерт, посветен на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста. Концертът е с начало от 16.00 ч.  в Огледална зала „Нели Божкова“ и е със свободен вход. Той е под наслов „Тода Раба” – в превод от иврит „благодарност“, което е и посланието към българския народ за спасените евреи. През 1943 г. със своя забележителен държавнически акт България спасява от депортация в хитлеристките концентрационни лагери 48 000 свои поданици от еврейски произход и това й отрежда почетно място в световната история.

Със своя неповторим стил, признатите творци Даниела Димова - сопран, Жанета Бенун-Николаева - пиано, и Красимир Щерев - цигулка, ще пресъздадат благодарността за хуманното дело чрез магията на музиката. Солистът Даниела Димова ще изпълни песни на 5 езика, като 4 от тях са еврейските ладино, иврит, идиш и арамейски - древният език, на който е говорил Христос.

Пред добричката публика ще бъдат представени „Каддиш” от Морис Равел и популярните еврейски песни „Хава Нагила“ и „Horchat Hai Caliptus“.
Специално място в програмата е отредено на музиката от известния филм на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”, пресъздаващ историята на над 1000 евреи, спасени от бизнесмена Оскар Шиндлер по време на Втората световна война. В програмата са включени и обработки на Панчо Владигеров „Чудила се й мила мама“ и „Биляна платно белеше“, както и на Николай Кауфман - „Балалайка“ и „Шалом алейхем“.

Покана да бъде гост на концерта е отправена и към председателя на Регионалната организация на евреите “Шалом” – Варна, Олег Калдерон.