Генерал Тошево ще даде 10 000 евро за българската църква в Болград
Генерал Тошево ще даде 10 000 евро за българската църква в Болград / bnt.bg

Община Генерал Тошево ще подпомогне с 10 000 евро възстановяването на българската църква в Болград, Одеска област, чийто купол изгоря на 26 януари. Такова предложение ще бъде внесено за одобрение от Общинския съвет и аз смятам, че ще бъде прието, коментира пред Дарик зам.-кметът на добруджанския град Георги Георгиев. Генерал Тошево и Болград са побратимени градове и поддържат връзки вече 20 години. Георгиев съобщи, че кметството е отправило апел към всички общини и институции с молба да заделят средства за възстановяване на църквата. Правителството вече обеща помощ в рамките на 100 000 евро.

Храмът „Свето Преображение Господне" в Болград е строен в продължение на пет години - от 1833 до 1838 г., с дарения от бесарабските българи, които тогава са наброявали над 200 000 души. Църквата е била една от най-големите в Русия и е изградена по проект на архитект Мелников и по модел на Исакиевския събор в Санкт Петербург, разказа историкът Тодор Нинов. Той обясни, че в момента се извършва реконструкция на храма. Предполага се, че причината за пожара е повреда в ел. инсталацията.

Пламнали са дървени скелета, изгорял е куполът с площ 120 кв.м, а иконите и църковната утвар са изнесени навреме. Създаден е Инициативен комитет за възстановяване на храма, начело с Антон Киссе - председател на асоциацията на бесарабските българи. Генералният консул на Република България в Одеса Стоян Горчивкин е посетил Болград и се е запознал с пораженията по църквата.