Галерията ще се разкрасява
Галерията ще се разкрасява / снимки: Валентина Добринчева

Ремонт за 208 000 лева ще прави до края на 2009 година Художествена галерия - Добрич. Половината от средствата осигурява Програма "Красива България", а другата половина - община Добрич. С тях ще се подмени 1/3 от дограмата, която е изключително амортизирана, ще се поднови 574 кв.м. покривна площ и ще се ремонтират части от северната и западна фасада, които са в тежко състояние. Това каза в интервю за Дарик радио директорът Евелина Ханджиева.

В понеделник ще бъде пусната за първи път новата плъзгаща се врата на западния вход на галерията, която обслужва рампата за колички. Тя е реализирана също по спечелен от екипа проект. Модернизирани са и сервизните помещения за хора с увреждания на втория етаж.

Галерията ще се разкрасява
netinfo
От галерията ще продължат да подготвят проекти, за да подменят на 100% дограмата на сградата. Директорът смята, че за съжаление, средствата за тази година няма да стигнат за вътрешно боядисване, от което също има спешна нужда.

При среща в София с парламентарната комисия по култура, заедно с още трима директори на галерии, Евелина Ханджиева е настояла да се смени методиката за разпределение на държавните средства за издръжка, която е остаряла и несправедлива. Тя определя бюджетите на база щатна бройка. Това поставя Галерията в Добрич пред недостиг на средства, тъй като служителите й са само 11 души, а сградният фонд за поддръжка - огромен.