Художествената галерия в Добрич
Художествената галерия в Добрич / Дарик Добрич
Тихолова е авторка на хайку и хайга
Фотографската изложба „Усещане за ангели“ на Детелина Тихолова ще бъде открита на 25 юли от 17.30 часа в Художествената галерия в Добрич.

Творбите са изпълнени в стил цианотипия – фотографски процес, даващ на отпечатъка син цвят.

Авторката е родена в Добрич през 1970 година, живее и работи в Кюстендил. Завършва Шуменския университет през 1998 г.  Специализира текстилен дизайн в Техническия университет през 2000 и фотография в Софийския университет през 2013 г.

От 1992 пише в стила на традиционната японска поезия хайку, а от 2004 създава хайга - съчетание на хайку с фотографски умения. Работи в двете основни течения на хайга: традиционна - рисунки с туш (суми-е) и модерна - с фотографски изображения.

Детелина Тихолова има много награди за хайку и хайга у нас и чужбина. Влиза в класацията за 2015 г. на стоте най-креативни хайку автори в Европа. Член е на Българския хайку съюз. След спечелен конкурс за дебютна книга на издателство "Арс" публикува книгата си "Хайку, хайга, суми-е" през 2010 г.

За изложбата художничката казва: „Това е визуалното представяне на моето усещане за ангели.

Използвам цианотипията като водещо изразно средство. Този фотографски процес е измислен от английския физик и астроном сър Джон Хершел през 1842 г. Използван е за копиране на документи, чертежи, скици. Другото му име е син печат, защото ефектните резултати са винаги в синьо. Старата фотографска техника ме вдъхнови да изразя усещането си за ангелите. Синият цвят и следите от четка допълват търсената от мен естетика. Всеки един е усещал присъствието на ангели, дори и да не си признава как някой бди над него и му показва правилния път...
Първата част от снимките са двойна експозиция с външна светкавица... опит да контролирам случайността. Втората част са портрети с модел Валерия Кадийска.

Снимките са експонирани на слънчева светлина.“