Фондът ФЛАГ ще заработи следващата седмица
Фондът ФЛАГ ще заработи следващата седмица / netinfo

Фондът за кредитиране на местното самоуправление ФЛАГ, ще заработи до края на следващата седмица, стана ясно на петата годишна среща на местните власти в курорта Албена.

Фонд ФЛАГ ще кредитира дейности по подготовка и изпълнение и разходи за ДДС на европроектите. 683 хил. лв. са преведени с дата 9 октомври като авансови плащания на общините за одобрени проекти по ОП „Регионално развитие”. Към началото на ноември ще надхвърлят 1 млн. лв., съобщиха от управителния орган на програмата.

Три са основните проблеми при работата с оперативните програми: недостатъчен административен капацитет, проблеми с подготовката, качеството и финансирането на проектите и необходимостта от повече прозрачност и контрол.

Редица малки общини нямат финансов ресурс да инвестират в проекти. Други пък нямат гаранции, че проектите им ще бъдат одобрени, а влагат финансов ресурс, коментира вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Според нея е неотложно изграждането на контролни механизми във всички общински администрации, за да не останат невидени и ненаказани злоупотребите при усвояването на фондовете. Има случаи, при които едни и същи проекти се финансират по няколко програми и получават двойно и тройно средства, а това е недопустимо, заяви Плугчиева. Това може да се предотврати от централната информационна система за управление и наблюдение.