Фолклорни състави от Тервел гостуваха в Румъния
Фолклорни състави от Тервел гостуваха в Румъния / netinfo

Четири самодейни състава от читалището в Тервел участваха от 9 до 11 октомври във фолклорни прояви в Румъния. Фолклорният ансамбъл, Школата за народно пеене, Групата за изворен фолклор и Коледарската група имаха участия на две сцени в румънски градове от област Констанца.

На 9 октомври заедно с румънски фолклорни състави и със самодейни групи от общините Генерал Тошево и Крушари, тервелци участваха в парад-дефиле на национални костюми от различните етнографски области на Румъния. Проявата бе част от тринадесетото издание на Фестивала за песни, танци и народни носии „Дан Мойсеску”. Патронът на фестивала е виден румънски педагог и общественик, основал множество детски школи за популяризиране на румънския фолклор. Фестивалът се състоя в град Топалу.

Българското участие в дните на този фестивал стана възможно благодарение на проект, финансиран по Програма ФАР и реализиран в рамките на компонент за културен обмен по програмата за трансгранично сътрудничество. Съставите изнесоха концерт и в залата на община Черна вода.