Добрич ще е домакин за 17-ти път на Фестивала "Фолклор без граници"
Добрич ще е домакин за 17-ти път на Фестивала "Фолклор без граници" / Община Добрич
Фестивалът ще се проведе от 23 до 25 юли
Добрич за пореден път ще е домакин на Международния Фолклорен Фестивал „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ“. XVII–то издание на проявата ще се проведе от  23 до 25 юли 2018 г.
 
Форумът се организира съвместно с Националната секция на  CIOFF - БЪЛГАРИЯ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско). Фестивалът се провежда под патронажа кмета на Добрич Йордан Йорданов. Тази година в него ще участват 6 състава от чужбина и един от Добрич.

Във фестивалната програма са предвидени дефилета от бившия р-т „Стара къща” до сцената на пл. „Свобода“, където всяка вечер от 19.30 ч. предстоят концерти на ансамблите.

Ето и цялата програма на фестивала:

23.07.2018 г. - Дефиле - 19.00 ч. Откриване и концерт - 19.30 ч.

1. България - ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ДОБРОТИЦА“, ДОБРИЧ, БЪЛГАРИЯ
Ансамбълът е създаден през 1970 г.  Негов главен художествен ръководител е Александър Александров, хореограф е Юрий Митев, а корепетитор Петър Гочев. През школата му са преминали хиляди деца на възраст от 7 до 18 г. Разнообразният репертоар включва постановки от различни етнографски области на България - добруджански, шопски, тракийски, северняшки, пирински и родопски. В своята история ансамбълът има над 1700 концерта  в страната и чужбина. Участват в много национални и международни фестивали и конкурси, от където се завръщат със заслужени награди и отличия.
 
2. Венецуела - VENEZUELA DANZA Y TAMBOR, MIAMI (Танцов ансамбъл „Венецуела“)
Първата им публична изява е през 2008 г. Това са няколко семейства, които съхраняват музиката и танците си, но на територията на Южна Флорида, САЩ. Групата се състои от певци, музиканти и танцьори общо 20 на брой. Радват се на голям успех, защото представят танци и ритми от различни латиноамерикански страни. Участвали са във фестивали в Канада, в карнавалите в Тенерифе и в Сан Хуан, Испания, а през 2017 г. са осъществили турне на о. Тайван. Ръководител на състава е Хосе Андраде.
 
3. Китай - FOLK DANCE TROUPE OF ZHEJIANG CONSERVATORY OF MUSIC - ZJCM, CHINA, ( Фолклорна танцова трупа от Консерватория „Джейджанг“ )
Това е трупа от 28 уникални изпълнители, повечето млади жени, овладели до съвършенство специфичните форми и техники на изразяване, които класическият китайски танц изисква. Той е съчетание между движения от източните бойни изкуства, балет и автентичен фолклор, има собствена теория и впечатляващи костюми. Ръководител е Липинг Ма. Представянето на многообразието и красотата на родината им и популяризирането на древната китайска култура е превърнато в мисия, която трупата следва в турнетата си по цял свят.
 
 
24.07.2018 г.  - Дефиле - 19.00 ч. Концерт - 19.30 ч.

4. Коста Рика - LA COYOLERA ENSAMBLE FOLCLORICO, SAN JOSE, COSTA RICA (Фолклорен ансамбъл „Ла Койолера“ от Сан Хосе )
Ръководители на ансамбъла са Монсерат Мария Ибара Оварес и Натали Мария Салгуеро Оварес. Представят музика и танци от три големи региона на страната - провинциите Гуанакасте, Лимон и Пунтаренас. 25 изключително атрактивни представители на тази страна, наричана „зеленото бижу” на Латинска Америка и определена за една от най-ценните екологични дестинации в света. Фолклорът им пресъздава присъщата на коренните жители „радост от живота”. В ритмите и танците им са въплътени историята, красотата на природата, културните традиции.

5. Малайзия - ISMMA Dance Group, Malaysian Institute of Arts, Melaka (Танцов ансамбъл „Исмма“ от Институт по изкуствата, Мелака )
Ансамбълът е от друга екзотична държава, притежаваща удивителна природа и огромно богатство от древни традиции и модерно съвремие. Ръководител на тези „културни посланици” е Мод Насрудин Бин Рахман. Характерното за техните музика и танц е разказването на история, случка, събитие. Чрез движенията си пресъздават местните традиции и обичаи. Невероятен колорит, пищни костюми и изящество.

25.07.2018 г.  - Дефиле - 19.00 ч. Концерт - 19.30 ч.

6. Боливия - ACADEMIA DE DANZAS FOLKLORICAS “ADAF BOLIVIA“, LA PAZ, BOLIVIA ( Танцова академия „Адаф Боливия“ от Ла Пас, Боливия )
Ръководител е Роберто Сардон Орихуела. Създадена е на 7 август 1999 г. като независима танцова компания с основна цел да запази жива колоритната боливийска култура изразена в народния танц. Представят един истински шоу-спектакъл, съчатание от автентични за инките танци и танци и музика от културата на конкистадорите. Осъществили са много национални и международни турнета. Имат редица медийни изяви и участия в шоу програми за боливийската национална телевизия. Идват от Ла Пас - най-високо разположената столица в света и ще ни позволят да се докоснем до древността на традициите им и до историческото богатство на Боливия.

7. Грузия - Университетски ансамбъл "UNIVERSITY 2" към Държавния университет „Иван Джавахишвили“ - Тбилиси, Грузия  
Ансамбълът е основан от Давид Киквадзе през 1996 г. Програмата на ансамбъла е вълнуваща история за приключението и свободата на грузинския дух. Ансамбъл "UNIVERSITY 2" е участвал в много фестивали по целия свят. Техните изпълнения са оставили незабравими спомени у публиката в Мексико, САЩ, Бразилия, Аржентина, Испания, Украйна, Франция, Русия, Беларус, Китай, Турция, Италия, Румъния, България ( в Добрич през 2015 г.). Танцьорите мъже се отличават с изключително оригиналната техника на танцуване върху прегънатите фаланги на пръстите на краката, както и с характерните за грузинския фолклор скокове и завъртания. Наричат ги още „Летящите грузинци“. А жените-танцьори сякаш „плуват” по сцената и покоряват с финес и изящество на движенията.