Финансират 11 проекта на общините в област Добрич
Финансират 11 проекта на общините в област Добрич / Sofia Photo Agency

11 проекта по публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите" са одобрени от Министерски съвет за област Добрич, съобщава на сайта си Областна администрация. Общо от региона бяха подадени 17 предложения на стойност 39.6 млн.лева. Одобрените са за около 13.3 млн.лева. Сред тях не попадат трите проекта на община град Добрич, един - на Каварна, един на Крушари и един - на Областно пътно управление.

Сред одобрените са двата проекта на община Балчик - рехабилитиране на пътен участък Дропла-Сенокос за 3.6 млн.лева, както и ремонт на сграда за обществено хранене по ул. "Варненска" №2 в общинския център с бюджет 315 000 лева. В Генерал Тошево ще получат 3.7 млн.лева за реконструкция на централен градски площад, междублокови пространства, улична мрежа, тротоари и улично осветление - първа фаза.

В Крушари получават 1.5 млн.лева по един от подадените два проекта - преустройство на незавършен учебен корпус и салон за физкултура на училище "Христо Смирненски", както и 1-ва фаза от пристройка на плувен басейн. В община Добричка ще могат да благоустроят и рехабилитират улици в населените места с 950 000 лева, и конкретно в село Бенковски - с 500 000 лева.

Одобрени са всички подадени 4 проекта на община Тервел. Там ще подобряват градската среда в общинския център с 1.2 млн.лева; ще рехабилитират улици 9-та и 2-ра в село Жегларци с 250 000 лева и улици 10-та и 13-та в село Зърнево - с 300 000 лева, както и ще се изградят медицински кабинети на стойност 30 000 лева в две средищни училища в Нова Камена и Коларци.

В община Шабла ще разполагат с 800 000 лева за тротоари по ул. "Равно поле" и ул. "Нефтяник" в града.

Проектите на община Добрич, които не са финансирани, са на стойност 15 млн.лева - проект за разделна канализация в кв. „Рилци" за около 9 млн.лева; проектно предложение на стойност 4.5 млн.лева за реализиране на втори етап от реконструкцията на градския парк и проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и реконструкция на ученическо общежитие за 1.5 млн.лева.

Правителството разпредели близо 500 милиона лева за реализацията на 405 проекта през тази година, в рамките на публичната инвестиционна програма. Ресурсът е насочен към всички региони - за проекти на общините. Не малък процент е разпределен и за проекти на министерствата.