Екипът на филма за Александър Петков на фестивала
Екипът на филма за Александър Петков на фестивала
Документалният филм „Следобедна усмивка“ за младия добрички певец и поет Александър Петров – ученик от ЕГ „Гео Милев“, участва в категорията „Документален филм“ на Международния фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“ във Варна. В надпревара се включиха ученически филми от Австралия, Бразилия, България, Италия, Северна Македония, Сърбия, Холандия и др.

Най-добрите три филма от категорията бяха номинирани за наградата за документален филм, като сред тях попадна и "Следобедна усмивка" – копродукция на Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М.В.Ломоносов" – София, ПМГ "Иван Вазов" и ЕГ "Гео Милев" – Добрич. Другите претенденти бяха филмите "Bitcoinboy" – Холандия и „Обратно броене" на ПМГ "Екзарх Антим I" Видин. Международното жури с председател Чавдар Гагов – режисьор и продуцент определи голямата награда да отиде за "Bitcoinboy" –  Холандия.

Очаква се документалният филм за Александър Петров да е достъпен след няколко дни в YouTube канала на Младежка медия Ломоносов. Филмът е създаден по инициатива на софийското училище. През 2018 г., при стартирането на Интернет училищната телевизия, екипът иска да отбележи по нетрадиционен начин националния празник 3 март, като потърси и излъчи стихове от ученици за национални герои. Тогава се срещат с поезията на добричкия ученик Александър Петров в дебютната му книга „Следобедна усмивка“. Проучват кой е Александър и решават да създадат документален филм за него, с който да участват на Международния фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“. Свързват се с ученици от Добрич и реализират съвместен проект.

Екипът, създал филма, е изцяло от ученици под ръководството на Марта Спасовска – преподавател в НПГПТО "М.В.Ломоносов" София и Живка Цветанова – преподавател в ПМГ „Иван Вазов“. Сценарият и режисурата са на Елена Вутова – ученичка от добричката математическа гимназия, операторите Божидар Григоров и Красимир Бъчваров, монтажистът Любен Димитров и специалистът по субтитрите Александра Александрова са ученици в НПГПТО.