Фестивалът IN THE PALACE се открива в Балчик
Фестивалът IN THE PALACE се открива в Балчик / netinfo
15-ото издание на фестивала за късометражно кино „In the Palace” /В Двореца/ стартира в Балчик. 70 кинорежисьори от цял свят, някои от тях – с номинации и награди от Европейската филмова академия и награди „Оскар”, ще представят свои късометражни проекти до 30 юни в Белия град.

„За първи път толкова качествени професионалисти, както и много продуценти, ще направят своята годишна среща в Балчик и ще договарят бъдещето на филмите си”, коментира Цанко Василев - създател и директор на  „In the Palace”.

В конкурсната програма тази година ценителите ще видят 120 късометражни филма, които ще се състезават в 4 категории – игрални, документални, анимационни и експериментални. Тези филми са били селектирани от над 4000 предложения.

Журито е съставено от 13 уважавани специалисти от цял свят, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Фестивалът отново ще предложи богата музикална и съпътстваща програма – концерти, семинари, лекции, майсторски класове.

От тази година фестивалът е одобрен официално от Филмовата академия на САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за селекция за късометражния „Оскар” победителите си в три категории. Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият анимационен филм от международната селекция, както и най-добрият български филм ще имат възможността директно да се борят за номинациите за филмовата награда, уточни за Дарик Цанко Василев.