Фестивал, спектакли, пърформанси и веселие за децата на Добрич на 1 юни
Фестивал, спектакли, пърформанси и веселие за децата на Добрич на 1 юни / Дарик Добрич
Фестивал, спектакли, пърформанси и веселие за децата на Добрич на 1 юни
87296
Фестивал, спектакли, пърформанси и веселие за децата на Добрич на 1 юни
  • Фестивал, спектакли, пърформанси и веселие за децата на Добрич на 1 юни

На 1 юни - Международен ден на детето, в Добрич за пети път ще се проведе „Фестивал на талантите", който бе създаден по проекта „Добрич - жива шевица от таланти". Събитието съчетава много изкуства, всяко от които има свое ателие в различна част на града. В работилниците модератори - специалисти занимават децата, а и техните родители, с различни задачи. През годините фестивалът на талантите се променяше - в началото бе ориентиран към всички, имаше приложни дейности като тъкане на истински стан, правене на геврек в Стария Добрич, грънчарство с грънчарско колело. Впоследствие дейностите се оформиха предимно за деца и ученици.
Тази година ще има 7 ателиета по изкуства и две театрални представления на открито. Ателиетата отварят в 10.00 часа, ще имат почивка от 14.00 до 16.00 и завършват в 19.00 часа. Повечето ще бъдат на пешеходната зона на бул."25 септември".

Една от традиционните и постоянни работилници е „Изобразително изкуство" - със Стела Славова и Даринка Стаматова. Тя ще бъде до ПГ по туризъм - с рисунки на хартия и с цветни тебешири. В ателие „Приложно изкуство" - срещу храм „Свети Георги" преди обяд ще се изработват колажи с прежди, копчета, хартия, а следобяд - сувенири от стъкло. С децата ще работят преподавателите Мария Попова и Господинка Андонова.

За първи път програмата на „Фестивала на талантите" има работилница „Цирково изкуство". Тя ще бъде срещу Народно читалище „Йордан Йовков". Модератори от Сдружение „Пауър Джъмп" ще показват скачащи и статични кокили, клоунада, слаклайн - ходене по лента, живи статуи, като всеки ще може да се включи в игрите. На същото място ще има и обучение в стрелба с лък.

Желаещите да се качат на сцена и да бъдат актьори, могат да посетят ателие „Театър" в началото на градски парк „Свети Георги". Там от 10.00 до 11.30 ч. ще има Пиратско парти „Да спасим доброто" с актьора от Драматичен театър Красимир Демиров; от 11.30 до 12.00 ч. ще бъде показан спектакъл „Деца от улица „Вълшебна" по текст на Валери Петров с участието на деца от Театрална студия „Зорница" при НЧ „Йордан Йовков" с ръководител Ема Георгиева; а от 12.30 до 14.00 ч. ни канят на рисувани приказки с модератори Таня Христова и Бате Ицо.

На същото място от 10.00 до 14.00 ч. ще има и работилница за хвърчила с педагога Румяна Стоянова.

Също ново в програмата е демонстрация на радиоуправляеми и летящи модели - на острова в езерото в парка - между 11.00 и 12.00 ч. Модератор ще бъде Илия Димитров.

Освен тези възможности да творите, празникът на децата ще предложи още след работния ден - куклен спектакъл на открито „Червената шапчица" на Държавен куклен театър „Дора Габе" - в 17.00 ч. пред музея в градски парк „Свети Георги", а в 18.00 ч. отново там ще започне представлението „Майка ми Гъската" или как музиката разказва приказки за деца от всички възрасти, по музика на композитора Морис Равел. Автор и постановчик е Ивайло Христов, художник Пенко Гелев, участват: М. Бояджиева, В. Вълков, А. Петров, Б. Тачев, И. Христов, Ю. Бояджиев.

Фестивал, спектакли, пърформанси и веселие за децата на Добрич на 1 юни
netinfo

Децата ще могат да се развихрят и в Историческия музей. Оттам са им подготвили още едно предизвикателство - ще им позволят да изрисуват сградата на музея в парка, която наскоро бе ремонтирана и модернизирана, като три от четирите фасади бяха облечени в тъмни стъкла. Сега екипът дава възможност на децата да изрисуват тези стъкла според въображението си. Ще може да се рисува през целия ден - след 9.00 ч. Добре е децата да си носят водни или темперни боички.

На 1 юни ще бъде даден и старт на тазгодишното издание на Работилницата за въображение в Художествена галерия - с откриване на изложба в 10.30 ч. Всеки ден до края на август ще е отворена Работилничката. Заниманията са от 10.30 ч. в рамките на един час. Един ден ще е за работа с глина, другите акценти чуйте от Галина Георгиева и Милена Алджабари в аудиото.

Фестивал, спектакли, пърформанси и веселие за децата на Добрич на 1 юни
netinfo