Фермерите продават млякото под себестойността му
Фермерите продават млякото под себестойността му / Дарик Добрич

Изкупните цени на млякото падат вече втора година, а секторът „животновъдство” е застрашен от ликвидация, коментира пред Дарик Ангел Йонов – изпълнителен директор на Националната развъдна асоциация на черношарената порода и зам.-председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите. По думите му млякото се изкупува под себестойността си.

В момента изкупната цена в Добричко е около 50 ст./литър. „Говорим за по-крупните ферми, които произвеждат по-големи количества. Бяха дадени много пари, за да бъдат те приведени към европейските изисквания. Цената обаче отиде на трагичните 50 ст, а беше 75-78 ст. преди година. През зимата, когато количествата мляко намаляват, традиционно цените са по-високи. През последните две зими обаче се наблюдава точно обратното”, заяви Йонов. Според него по-добре са дребните фермери, които продават не на преработвателите, а на пазара за 1.00 – 1.20 лв. за литър.

Ангел Йонов изтъква три основни причини за спада на цените на млякото. Първата е отпадането на млечните квоти в ЕС. „Това води до свръхпроизводство в европейските държави с добре развито говедовъдство. В България влизат млечни продукти, които правят дъмпинг на нашия пазар. Дори и малък, той е застрашен от по-евтината продукция в държави в ЕС, които субсидират производството си”, подчерта Йонов. Той допълни, че България никога не е изпълнявала националната си квота на 100%. Данните за 2013 година сочат, че са преработени 500 хил.тона мляко при квота от над 1 млн.тона. Тук прозира и втората причина за ниските изкупни цени – сивият сектор, тъй като много млека се изкупуват без документи.  Другата причина е ембаргото на ЕС към Русия, чийто пазар поглъщаше огромен внос. Йонов посочи, че ако ситуацията в Украйна се успокои, донякъде ще се урегулира и износът от ЕС.

На проведения миналата седмица Съвет по животновъдство в МЗХ министър Десислава Танева е уверила бранша, че той ще е приоритет №1 на министреството. По новата схема за млечното говедовъдство за 2015 година,  за стопанствата с елитни млечни и месодайни говеда, помощта за едно животно ще бъде 198 евро, а общият ресурс - 11 млн. 700 евро. Кандидатстването за субсидиране по схемата за обвързана подкрепа ще става от 1 март.