Фама ЕАД получи финансиране от 8 милиона евро
Фама ЕАД получи финансиране от 8 милиона евро / netinfo

Фондът за дялово участие GED и Европейската Банка за Възстановяване и Развитие /ЕБВР/ официално подписаха споразумение за финансиране на третия по големина производител на млечни продукти в България - "Фама" ЕАД, мажоритарен собственик на "Сердика-90" АД. С него се полага началото на дългосрочно партньорство, част от което е отпускането на шестгодишен инвестиционен заем на стойност 5.5 млн. евро, осигурен от ЕБВР, както и 2.5 млн. евро допълнителна инвестиция от страна на GED.

Предоставя се гратисен период от 18 месеца за "Фама", която ще има възможност да работи в условията на финансова стабилност в процеса на реализация на стратегията си за разрастване. Една част от заема ще финансира значителното увеличаване на капацитета на "Фама" за производство на пресни млечни продукти, придобиването на допълнително оборудване и модернизиране на производството. Друга част от заема ще бъде използвана за рефинансиране на съществуващи банкови задължения на компанията. "Фама" предвижда развитието на собствена мрежа за дистрибуция, покриваща цялата страна, както и въвеждане на интегрирана софтуерна информационна система (ERP).

 „Този проект ще помогне на Фама да се превърне в силен и ефективен играч на пазара. Той ще засили конкуренцията в млечния бранш в България и ще подобри сътрудничеството на компанията с доставчици и дистрибутори, като същевременно ще предоставя висококачествени продукти на потребителите." каза Питър Брайд, заместник директор, отдел Агробизнес, ЕБВР.

"Фама" е на трето място по производство на млечни продукти в страната. Добре познати са марките кисело мляко - Роса и Сердика. Производството на "Фама" се намира в Добрич. В момента за компанията работят над 200 души.

От юни 2007 г. "Фама" е изцяло собственост на GED Eastern Fund II, една от водещите независими компании за инвестиции в средни по големина частни фирми, опериращи в Югозападна (Испания и Португалия) и Югоизточна Европа (Румъния и България).  GED управлява около 350 млн. евро чрез четири различни инвестиционни фонда. Основният инвестиционен фокус на компанията е в изкупуването на малки и средни предприятия. Екипът от професионалисти на GED е съставен от тридесет души.