Европейското първенство по петанк за мъже ще се проведе в Албена
Европейското първенство по петанк за мъже ще се проведе в Албена / Българска федерация по петанк

България ще домакинства за пръв път Европейското първенство по петанк за мъже, което ще се проведе в периода 24-27 септември 2015 г. в курортен комплекс „Албена“, съобщавато т Българската федерация по петанк. В събитието се очаква да вземат участие спортисти и зрители от 36 европейски страни, като сред тях са и представители на най-силните отбори в тази дисциплина от Франция, Испания, Белгия и Италия. В рамките на проявата  ще бъде представен и българският национален отбор.

Официалното откриване на Европейското първенство по петанк за мъже ще се състои на 26 септември в 11.30 ч. в спортната зала на курорта. Участие в церемонията ще вземат посланикът на Република Франция в България Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, който е и патрон на Европейското първенство по петанк за мъже, представители на дипломатическите мисии, на държавната и местната власт, на деловия и бизнес елит.

Инициатор за провеждането на  Европейско  първенство в страната ни е председателят на Българската федерация по петанк архитект Калин Панайотов. На първенството ще присъстват председателят на  Световната  федерация по петанк КлодАзема, председателят на Европейската конфедерация по петанк Майк  Пек, секретарят на Европейската конфедерация по петанк Бруно Фернандес, както и световноизвестни в тази дисциплина спортисти. Сред тях са световният шампион по  петанкДиланРоше и вицешампионът Диего Рици.

Предвижда се успоредно с официалните състезания в Албена  да се проведе и турнир за любители.

„Петанк” е игра с топки, която възниквавъв Франция. Тя е една от най-древните и най-популярни игри в света. Заради нейната универсалност и атрактивност, се играе от милиони хора. В Световната федерация по петанк членуват 105 държави.

Българската федерация по петанк е основана през 2000 г. и е член на Световната и на Европейската федерации по петанк (FIJPJ, CEP). В страната ни вече има регистрирани 20 клуба,  като предстои откриването на нови в Сливен, Казанлък и Самоков.