Евродепутатът Преслав Борисов: Големият проблем на българското земеделие е обезлюдяването на селата
Евродепутатът Преслав Борисов: Големият проблем на българското земеделие е обезлюдяването на селата / Дарик Добрич

Най-големият проблем в българското земеделие, свързан с общата селскостопанска политика на ЕС, е обезлюдяването на селата и липсата на малък и среден бизнес, който да осигури препитание на голям брой хора, живеещи на село. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Преслав Борисов  на Кръгла маса за предизвикателствата пред селскостопанския сектор през новия програмен период.

„В момента секторът зърнопроизводство е в добро състояние и може да се гордеем с него. Това обаче не значи, че неговото състояние ще е добро и през 2020 г. затова държавата в никой случай не бива да го неглижира през следващите години за сметка на сектори, които са занемарени. Важно е да се развиват всички сектори и да не се пренебрегва един за сметка на друг” – подчерта Борисов. Той информира, че през следващия програмен период за селско стопанство в България ще бъдат отпуснати 7,8 млрд евро. „Колко от тези пари ще бъдат усвоени зависи от една страна от държавата – колко ефективна програма ще предложи пред Европейската комисия и от друга страна колко добре ще усвояват фермерите тези средства” – коментира евродупетатът.

Борисов припомни, че през 2014 г. ще има възможност да се ползват пари от новия бюджет по старите програми, а през 2016 г. е предвидено изравняване на субсидиите на земеделските производители от България с тези на европейските им колеги.

Фермери от областите Добрич, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Разград и Търговище участваха в срещата в комплекс „Лайтхаус” край Балчик. Пред тях Преслав Борисов разясни основните промени, свързани с приетия на 20 ноември в Страсбург пакет от мерки за реформиране на ОСП.