Евродепутат организира кампания за безопасност на пътя
Евродепутат организира кампания за безопасност на пътя / Дарик Добрич

Екипът на евродепутата Преслав Борисов инициира кампания по безопасност на движението, наречена „Споделен път и споделена отговорност”, съобщи самият той пред журналисти. Борисов е член на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент. „Стратегията на ЕС е за намаление на жертвите на пътя с 50% до 2050 година, затова смятам, че е важно да работим в тази посока”, заяви евродепутатът.

Кампанията има три насоки. Първата е инициативи, свързани с обучението на деца, велосипедисти и млади шофьори за опасностите на пътя, втората е работа с организации, свързани със здравеопазването и пътната безопасност и третата - законодателни решения.

Първата инициатива е вече в ход в Добрич. От младежката секция на ГЕРБ-Добрич са почистили и боядисали площадка на територията на КАТ, където започна обучение на 40 деца от добричките училища „Христо Смирненски” и „Христо Ботев”. Идеята е до края на ноември през обучението да преминат 400 ученици до 5 клас, като заниманията ще се провеждат всяка седмица. След 20 октомври се предвижда среща с млади шофьори, на която те да се запознаят с последствията от неразумното шофиране. През пролетта ще бъдат организирани и прояви за велосипедисти. Кампанията се организира от офиса на Преслав Борисов и в Силистра и Кюстендил.

Евродепутатът инициира и кампания за разясняване на общата селскостопанска политика на ЕС, като в края на ноември ще се проведат срещи на земеделски производители в Добрич и Силистра.

Борисов коментира и исканото удължаване на мораториума за закупуване на земя от чужди граждани. Според него това няма да промени ситуацията, тъй като и сега земя може да се купува от юридически лица и това се прави. По думите му всеки, който регистрира фирма у нас, може да купи неограничено количество земя. Борисов не смята, че мораториумът е нужен, защото България не е затворена държава, а страна-членка на ЕС. Той освен това не счита, че би имало наплив от желаещи да купят земя, във вида, в който това да ни притеснява.