Евакуацията на Одринци и Долина може да продължи няколко дни
Евакуацията на Одринци и Долина може да продължи няколко дни / Дарик Добрич
Евакуацията на Одринци и Долина може да продължи няколко дни
77789
Евакуацията на Одринци и Долина може да продължи няколко дни
  • Евакуацията на Одринци и Долина може да продължи няколко дни

Възможно е евакуацията на двете добрички села Одринци и Долина да продължи няколко дни, заяви в Добрич министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Над 350 души от двете селища се евакуират заради опасност от преливане на язовир Одринци в следващите денонощия. Министър Вучков, заедно с главния секретар Светлозар Лазаров, министъра на околната среда Ивелина Василева и директора на ГД”ПБЗН” Николай Николов посетиха засегнатите селища и язовир Одринци.

Няколко души от двете села са отказали да се евакуират. Министър Вучков призова те да направят това за тяхно добро, защото село Одринци може да се окаже откъснато и да няма достъп до него. Взети са всички мерки за опазване на имуществото на хората, напуснали домовете си, каза мин.Вучков. В двете села ще дежурят по три полицейски екипа.

Метеорологичната обстановка се подобрява, тя се следи непрекъснато от институциите, заяви министър Василева. По думите й притокът към язовир Одринци спада. Повишението на нивото на водата днес е с 1 см. на час, докато вчера е било с 8 см. на час. Язовирът е с полезен обем 24 млн.кубика и в момента свободният обем е 4 млн., т.е. не  е достигната критична кота на преливане. Мерките се взимат с цел превенция, защита на гражданите и недопускане на каквито и да било рискове за живота и здравето им, допълни мин. Василева.

В прикачения файл чуйте министрите Вучков и Василева: