Етнографската къща отваря работилница за писани яйца
Етнографската къща отваря работилница за писани яйца / DarikNews.bg, архив

Работилница за боядисване и писане на великденски яйца ще се открие от 11.00 часа в  двора на Етнографската къща в Добрич. Деца от клуб „Традиции и обичаи в семейството и Добруджа” при ОУ „Христо Смирненски” и от Центъра за обществена подкрепа ще се включат във възстановката на традиционния обред, а предизвикателство за по-големите батковци и какички ще бъде възможността да изпишат яйца по стара восъчна технология, използвайки автентични модели. В работилницата са поканени всички деца, които искат да донесат своите бели яйчица и желаят да ги нашарят с помощта на музейните специалисти от Етнографска къща.

Традиционно боядисване на яйца и изложба на великденски козунаци се организира и в храм „Успение Богородично” в кв. „Рилци” . Проявата ще започне в 10.00 часа и в нея ще се включат децата от 33-та градина, които ще шарят великденски яйца с помощта на хората от кварталния пенсионерски клуб. Организатор е читалище „Пробуда”.
В 10.30 часа в регионална библиотека „Дора Габе” великденски яйца ще шарят деца от от 10-та градина. Малчуганите ще чуят и беседа за стародавната християнска традиция.

Малки художници от Добрич вече изрисуваха 5 големи великденски яйца с височина един метър. Децата са възпитаници на школата за изобразително изкуство при читалище "Йордан Йовков", ателие "Стела и Дара", детска школа за изобразително изкуство при Младежки център, детско ателие по изобразително изкуство "Палитра". Яйцата ще бъдат поставени в 11.00 часа в градинките зад сцената на пл.„Свобода". Във форма на яйца около базара са оформени и лехи от теменужки.