Eпископите Борис и Игнатий отиват на финала за нов варненски митрополит
Eпископите Борис и Игнатий отиват на финала за нов варненски митрополит / Дарик Добрич, архив

Eпископите Игнатий и Борис останаха на финала за нов варненски митрополит. Те бяха излъчени по време на епархийския избор във варненската митрополия. Бюлетина за Борис са пуснали 17 от общо 30 епархийски избиратели, а за Игнатий - 16. Веднага след тях остана единственият варненец - епископ Наум, който събра 14 гласа. Изборът бе между 13 епископи, които отговаряха на изискванията за митрополит.

В църковните среди епископ Борис отдавна се сочи за фаворит за поста. Той е възпитаник на патриарх Неофит и съученик на митрополит Кирил. 60-годишният дядо Борис е бивш главен секретар на Св. Синод и някогашен председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

Конкурентът му епископ Игнатий е „дясната ръка" на сливенския митрополит Йоаникий. Преди няколко години той бе представител на Българската православна църква при Руската патриаршия. Преди епархийския събор епископ Игнатий не попадаше в списъка с кандидати с най-големи шансове да оглавят овдовялата епархия.

Веднага след като имената на двамата финални кандидати бяха оповестени, свещеници и миряни скочиха срещу избора на епископите Борис и Игнатий. Според тях с избирането на Борис са са потвърдили слуховете за неправомерна агитация от страна на епископа в епархията, както и за подкупване на епархийски избиратели.