Епидемичната обстановка в региона засега е спокойна
Епидемичната обстановка в региона засега е спокойна / zdraven.bg

Заболяемостта от остри респираторни болести в Добричка област през последната седмица на 2014 година и първата на 2015 година е около 50 случая на 10 000 души население, съобщи за Дарик директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Заболяемостта трябва да превишава 200 на десет хиляди, за да се обяви епидемия, припомни тя.

РЗИ наблюдава определен брой лекарски практики всеки ден и получава информация какъв е броят на пациентите със симптоми на грип или грипоподобно заболяване. "След празниците започнаха по-интензивните контакти, защото хората тръгнаха на работа, а децата - на училище. Затова се очаква увеличение на заболяемостта в следващите седмици", посочи д-р Ангелова. Не може обаче да се прогнозира кога точно ще ни застигне грипната епидемия.

Обичайно за нашата област вълната идва е края на януари и началото на февруари, когато се достига критичната заболяемост. „Още сме далече от тези стойности, но едва ли ще избегнем епидемията, според това, което идва като информация за ръст на заболяванията от другите европейски държави”, каза д-р Ангелова.

По думите й най-важното нещо, за да останем здрави, е да се спазва личната хигиена. „Грипът започва с рязко влошаване на състоянието, общо неразположение и висока температура. Болните  трябва да посетят личния си лекар и да останат в къщи, за да се ограничат контактите. Грипът е коварно заболяване, дава много усложнения и не бива хората да се лекуват сами. Те могат обаче да приемат това, за което имат усещане, че им носи здраве – например мед, топли чайове, плодове и зеленчуци”, каза д-р Ангелова.