Еньовден е! Набрахте ли си билки?
Еньовден е! Набрахте ли си билки? / Валентина Добринчева, Дарик Добрич

Църквата отбелязва на 24 юни раждането на Йоан Предтеча. На светеца, предсказал смъртта и възкресението на Спасителя и извършил неговото Кръщение) са отделени още два празника през годината - 6 януари - кръщаването на Исус Христос и Секновение - отсичане главата на Йоан Предтеча - на 29 август.

Йоан се родил само 6 месеца преди Исус и когато Ирод търсел младенците юдейски, за да убие с тях и Сина Божий, родителите му Захарий и Елисавета трябвало да го спасят. Оставили го в далечна пустиня, където той отраснал сам, прекарал детството и младостта си, хранел се с мед от пчели и корени от билки. Когато навършил 30 години се върнал сред еврейския народ и подготвял идването на Спасителя. Посочвал неправдите, приканвал грешните да се покаят, да подготвят душите си за царството небесно. Когато Христос станал на 30 години дошъл на река Йордан, за да бъде кръстен.

В народната митология днешният Еньовден е празник на билките - магически и лековити, затова се нарича Иван Бильобер. Животът в пустинята, оцеляването сред вълшебните треви, народът свързва с познаването, брането и лечението с билки. Пред тяхната магическа сила той изпитва преклонение, смирение и любопитство.

На Еньовден слънцето става рано-рано, окъпва се в жива вода и така подмладено се обръща да тръгне назад. Казват, че от радост той играе и е добре в този ден да те види рано, да си вземе сбогом и да поръси с лечебните си слънчеви капки. Млади и стари се търкалят за здраве в росни ливади, къпят се в извори и реки, защото вярват, че преди тях се е окъпало слънцето.
Звездите слизат на земята и баят на билките да са по-лековити, затова рано преди изгрев се берат целебните треви. Пазят се за лек през цялата година. От стръкове билки се сплита еньовски венец, през който през деня се провират моми и момци за здраве.

Имен ден имат Енчо, Еньо, Еница, Яна, Янко