Ема Георгиева става почетен гражданин на Добрич
Ема Георгиева става почетен гражданин на Добрич / antimovski-han.org; Дарик Добрич
Ема Георгиева става почетен гражданин на Добрич
56583
Ема Георгиева става почетен гражданин на Добрич
  • Ема Георгиева става почетен гражданин на Добрич

Актрисата Ема Георгиева бе избрана от Общинския съвет за Почетен гражданин на Добрич. При тайното гласуване, от 37 присъстващи в залата съветници пред урната застанаха 26, като една бюлетина е недействителна. Нежелание да участват във вота изявиха предварително трима съветници от групата на БСП - Владимир Калчев, Емилия Добрева и Галина Митева. Те заявиха, че не им се дава право на избор, понеже не се предлага за гласуване друго име, освен на Георгиева.

По статут се предвижда 13-членна комисия, състояща се от 8 съветници и 5-ма общественици, която номинира кандидати за почетен гражданин, да излезе с до три имена пред местния парламент. Това тази година не е спазено, понеже, според председателя на ОбС и на комисията Ангел Табаков, останалите предложени са получили твърде малко гласове. "За" Ема Георгиева при тайния вот в комисията са били 11 души. Сред останалите номинирани има двама, които са получили по 4 и 2 гласа.

Владимир Калчев обвини Табаков, че провежда едно формално гласуване, и нарече процеса "фарс". Първоначално предложената за участие в комисията по избора Мая Димитрова от БСП си даде отвод и така тайният вот бе съблюдаван само от съветници на ГЕРБ - Керан Керанов /председател/, Стефка Генчева и Красимир Иванов. Всички 25 действителни бюлетини бяха "за" избора на Ема Георгиева за Почетен гражданин на Добрич. Званието ще й бъде връчено на празничната сесия на Общински съвет Добрич на 25 септември от 10.30 ч. в Органова зала.

Дарик припомня, че тази година за високото отличие бяха предложени 10 души - Ема Георгиева, Атанас Генчев, Веселина Малчева, Елка Няголова, Емилия Добрева, Енчо Господинов, проф. Петър Иванов, Рада Въртунинска, Стефан Митев, Стоян Господинов.

В залата на Общинския съвет се чуха мнения за промяна в статута за избор на почетен гражданин. Председателят Ангел Табаков сподели, че може би трябва да се разшири обхвата на личностите, които следва да получават званието, но не се уточни в кои сфери.

Чуйте какво си казаха в залата Ангел Табаков и Владимир Калчев - в прикачения файл.

Ема Георгиева ще бъде 32-ят Почетен гражданин на Добрич. Сред удостоените досега са личности като Дора Габе, Ивайло Петров, Андре Гредел, Захари Медникаров, Ани и Хари Летау.

Ема Георгиева става почетен гражданин на Добрич
netinfo