Екстрадират в Чехия добричлия, разследван за трафик на наркотици и участие в престъпна група

Окръжен съд - Добрич, отчита дейността си
Окръжен съд - Добрич, отчита дейността си / Дарик Добрич
43-годишният Радослав М.от Добрич ще бъде предаден на чешките съдебни власти, след като Добричкият окръжен съд допусна изпълнението на издадена срещу него Европейска заповед за арест. Заповедта е издадена от Окръжния съд в Свитави въз основа на Решение за започване на наказателно преследване на Криминална служба за разследване – Храдец Кралове при Национална централа за борба с наркотиците към Полицията в Чехия.

Мъжът е обвинен в извършването на територията на Чешката република на незаконен трафик на наркотици и психотропни вещества, и за участие в организирана престъпна група. За тези престъпления той може да получи наказание  лишаване от свобода за срок от 10 до 18 години.
Добричлията е бил обявен за международно издирване на територията на Шенген. Задържан е на 19 април 2017 година, след като повече от 6 месеца е издирван от националната полиция на територията на страната. От 20 април той е с мярка за неотклонение „задържане под стража”, наложена му от Добричкия окръжен съд.
 
В съдебното заседание 43-годишният мъж е декларирал, че е съгласен да бъде незабавно предаден на чешките съдебни власти, както и че не се отказва от принципа на особеността в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, което означава, че чешките власти могат да го преследват само за престъплението, посочено в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние, уточняват от пресслужбата на Окръжен съд – Добрич.

Постановеното от Добричкия окръжен съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.