щъркели
щъркели / Снимки: Димо Стоянов
Експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води - Русе са направили проверка в района на Дулово за щъркели в безпомощно състояние. Инспекторите са реагирали на множество сигнали, постъпили тази сутрин във ведомството за ята птици от защитения вид бял щъркел в обработваеми земи в общините Дулово, Главиница и Алфатар.

Най-голямото ято е установено в землището на Дулово – около 180 птици. Те са били с частично обледени крила, но могат да летят. Вероятно птиците извършват прелет от мястото на зимуване към местата за размножаване, застигнати от неблагоприятните метеорогични условия.

Историята на един спасител на щъркели с голямо сърце

Експерти на инспекцията са във връзка с кмета на община Дулово и мъжа от село Зарица, община Главиница, който приюти пет бедстващи животни от вида. Експертите ще направят оценка на състоянието на птиците и ако се нуждаят от специализирана ветеринарна помощ ще бъдат изпратени в Спасителния център в Стара Загора.

От РИОСВ уточняват, че при случаи на намерено животно в безпомощно състояние, не е желателно гражданите да се опитват сами да оказват помощ, с оглед на личната им безопасност. Необходимо е да подадат сигнал в съответната екоинспекция, горските стопанства или общината.