Ефективно наказание за 46-годишен, извършил кражби от пенсионери
Ефективно наказание за 46-годишен, извършил кражби от пенсионери / netinfo

Добричкият окръжен съд потвърди изцяло наложеното от Районния съд в града наказание на   46-годишния Михаил А. А. от с. Цонево, община Дългопол. Той е осъден на 2 години „лишаване от свобода” при първоначален строг затворнически режим, съобщават от съда.  Михаил А. е осъден също да заплати обезщетение на обща стойност 3 821 лева, заедно със законната лихва на трима добричлии, потърпевши от престъпната му дейност. Мъжът е признат  за виновен, че в периода 22 април – 17 юни 2008 г., при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, чрез използване на особена ловкост, е отнел от трима пенсионери пари и лични вещи.

Той заговарял възрастните хора на публично място, като се представял за техен роднина и настоявал да ги посети у дома им. След почерпка по време на визитата  той измъквал от портфейлите им банкноти, намирал скрити пари, взел безжичен телефон, часовник, скъпо струваща очна леща и обувки. Престъпленията са извършени по време на изпитателен срок, наложен му при предсрочно освобождаване от затвора по предходна присъда.

Михаил А. е осъждан пет пъти, завършил е основно образование, безработен, женен. Той не е върнал или възстановил отнетото на добричлиите. По негово желание и след като е направил самопризнания наказателното дело в Районен съд – Добрич е протекло по съкратената процедура. Михаил А. обаче е обжалвал присъдата, с искане да се намали наказанието му.

Добричкият окръжен съд не уважи жалбата му с аргумент, че по-малко наказание би било явно несправедливо. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.