Ефективна присъда за неправоспособен шофьор, причинил смърт при катастрофа
Ефективна присъда за неправоспособен шофьор, причинил смърт при катастрофа / Дарик Добрич

Наказание 3 години 9 месеца и 29 дни лишаване от свобода да изтърпи 34-годишният Стефан П. Борисов от Нови Пазар, постанови Добричкият окръжен съд. Той е признат за виновен за това, че на 16 февруари при управление на лек автомобил „Рено 19" по непредпазливост е причинил смъртта на 32-годишен мъж и 3 средни телесни повреди на 15-годишно момче. Борисов няма провоспособност да управлява пътно-превозно средство, но е шофирал. Катастрофата е станала по второкласен път между кръстовището срещу бензиностанция „Ромпетрол" и разклона за село Рогачево в община Балчик. 

През 2008 г. Борисов е осъден от Районен съд - Нови Пазар на пробация за управление на МПС в едногодишния срок на вече наложено му наказание  по административен ред за шофиране без книжка.  През 2010 г. подсъдимият е закупил лек автомобил, без да спази изискванията на Закона за движение по пътищата. 

На 15.02.2010 г. той, жената, с която живеел на семейни начала, и синът й били на гости в село Горун. След 16 ч. на другия ден те тръгнали да се връщат, като Борисов управлявал „Реното". С тях пътувал и пострадалият 32-годишен мъж, който бил на задната седалка. При движение по пътя  Оброчище -  Рогачево, подсъдимият управлявал колата със скорост около 128 км в час. В отсечката между кръстовището срещу бензиностанция „Ромпетрол" и разклона за село Рогачево, при преодоляване на десен завой, автомобилът се завъртял около вертикалната си ос, пресякъл косо платното за движение, навлязъл в левия банкет и се ударил в крайпътно дърво. 

32-годишният мъж е починал от получените при произшествието гръдна и коремна травми. Момчето е счупило кости на дясна си ръка и крак, и е получило травматична пневмония и кръвоизлив на черния дроб.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по молба на Стефан Борисов след като той призна фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. С тази процедура е съобразен и размерът на наложеното му наказание. Той има начално образование, не работи, няма сключен граждански брак. Криминално проявен е и за периода 1999 - 2008 г. е осъждан 6 пъти за кражби, присвояване на чужда вещ и управление на автомобил без правоспособност. 

Наследниците на починалия, както и пострадалото 15-годишно момче или негов повереник не се явиха на делото днес, нито са подали граждански искове.