Един от избраните съветници в Добрич се отказва от поста
Един от избраните съветници в Добрич се отказва от поста / Дарик Добрич

Един от избраните нови общински съветници на Добрич се отказва от поста си, научи Дарик. Лиляна Минчева от листата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) е подала в Общинската избирателна комисия (ОИК) искане с текст "Не желая да бъда общински съветник". Тя е на четвърта позиция в листата на НФСБ, но заради изразените за нея 77 преференции става съветник, заедно с водача Ивелин Пейчев. Втора в листата по първоначалната подредба е Невена Николова, за която се знае, че е дъщеря на местния координатор на партията и депутат Валентин Николов. Тя е получила 21 преференции.

Казусът все още не е разгледан, съобщи за Дарик говорителят на ОИК Даниел Маринов. Той поясни, че решението принадлежи на избрания съветник и никой не може да го задължи да бъде такъв против волята му. В този смисъл, искането ще бъде само придвижено, то не очаква някакво конкретно решение от ОИК. Има обаче различни тълкувания, каза още Маринов - дали то е подадено до правилната инстанция, дали не е преждевременно и дали моментът за отказване не е след полагане на клетвата на общинските съветници.

Говорителят припомни, че първото заседание на новия състав на местния парламент на Добрич ще бъде след избора на кмет на 1 ноември, защото градоначалникът издава заповед за свикване на Общинския съвет. На него председателят и членовете на ОИК връчват удостоверенията на новите народни избраници.