ДЗИ пуска нови сортове боб и слънчоглед
ДЗИ пуска нови сортове боб и слънчоглед / снимка: Валя Янева

Добруджанският земеделски институт /ДЗИ/ пуска на пазара нов сорт зрял фасул, наречен „Еликсир”, съобщи директорът на института Петър Петров. Новият вид е сухоустойчив, с тънка обвивка, отлични вкусови качества и много добра варимост. Семената на „Еликсир” на водна баня се сваряват за 125 минути – с 25 мин. по-кратко от друг сорт на ДЗИ – „Добруджански 7”. Институтът ще пусне на пазара общо 5,5 тона бобови семена за посев на цена 3 лева за килограм.

Разработен е нов хибрид слънчоглед съвместно с френската фирма „АПЕКС”, който все още няма име. Хибридните семена слънчоглед за посев ще се продават на цена 9 лв./кг, а лещата – за 2 лв./кг.

Състоянието на есенниците в момента е нормално, коментира зам.-директорът на ДЗИ Николай Ценов. В Добруджа и в по-голямата част от страната обаче валежите не са достатъчни. За да има гаранции за посевите към началото на март в почвата трябва да има поне 250-280 л./кв.м. валежи, събрани през периода октомври-март.

Големите температурни амплитуди през февруари и март, каквито синоптиците прогнозират, няма да повлияят на есенниците, стига да не продължат повече от седмица, каза още Ценов.

Чуйте още от Петър Петров, Димитър Генчев и Николай Ценов.