Дъждовете в Шабленско съсипаха жито и зеленчуци
Дъждовете в Шабленско съсипаха жито и зеленчуци / Sofia Photo Agency - архив

Падналите през последните дни дъждове в Шабленско са ощетили най-много зърнопроизводителите и зеленчукопроизводителите, каза в ефира на Дарик кметът на Шабла Красимир Кръстев. Влагата в почвата все още не позволява в нивите да се влезе със селскостопанска техника, за да бъдат оценени щетите, заяви Кръстев. Той припомни, че земеделците могат да разчитат на обезщетения само ако се установят 100% поражения върху реколтата. Молбите за компенсации се подават в общинската комисия по земеделие, след което се назначава комисия за оглед на щетите, обясни кметът на Шабла.

Поройните дъждове, достигнали над 200 литра на квадратен метър, са причинили малки поражения по жилищните сгради. Те вече са отводнени и почистени, информира Красимир Кръстев. В малко езеро до „Тузлата" край Шабла водата е преляла, скъсала е крайбрежните диги и сега се отича в морето. За инцидента е уведомена РИОСВ - Варна.

Междувременно, почти година след земетресението, разтърсило Шабла през август миналото лято, общината получи 125 хиляди лева от поисканите близо 370 хиляди лева за покриване на щетите. 57 хиляди лева от отпуснатите средства отиват за укрепване на църквата в Шабла. Все още се търсят 290 хиляди лева за аварийно укрепване на читалището, чиято сграда беше най-силно засегната от земетресението и все още не се обитава.