Дъждовете не застрашават посевите, твърдят специалисти
Дъждовете не застрашават посевите, твърдят специалисти / Дарик Добрич - архив

Дъждовете от последните дни не застрашават посевите, а оказват само положителен ефект върху земеделските култури – заяви пред Дарик доц.д-р Николай Ценов – зам.директор на Института по пшеницата и слънчогледа край Ген.Тошево.

Единствените опасения са, че влажното и хладно време би могло да предизвика развитие на болести по насажденията. Ако се налага в такива случаи трябва да се вземат адекватни мерки, предупреди Ценов.

Той коментира още, че предварителните прогнози към момента сочат между 15 и 25% по-ниска реколта от есенниците тази година спрямо миналогодишната. Причината според специалиста е, че заради студените октомври и ноември посевите не можаха да се зазимят и изостанаха във фазите си на развитие. Прогнозата на американците е за по-слаба реколта с 13-14% спрямо миналата година, което означава с приблизително около половин милион тона по-малко зърно, обяви още Николай Ценов. Според него е имало вероятност този процент да е по-висок, но заради падналите дъждове напоследък, които оказаха благоприятно влияние върху посевите, процентът сега няма да е по-висок от 20%.

Всяка година по това време има спекулации с очакваната реколта, смята още селекционерът. „Като цяло няма поводи за безпокойство. Лошо е, ако има рязка смяна на температурите, което ще създаде стресови условия за посевите, но влагата в почвата ще стигне и при по-продължително засушаване” – коментира Николай Ценов.