Държавата съди двама за 452 кв. м. земя в Балчик
Държавата съди двама за 452 кв. м. земя в Балчик / Дарик Нюз - архив

Районен съд – Балчик ще разгледа на 19.06.2012 г. гражданско дело, образувано по искова молба на държавата срещу 39-годишния Атанас Ат. от Добрич и 30-годишния Стоян В. от Балчик. Държавата, представляване от Областния управител на Област Добрич Желязко Желязков, настоява за прогласяване на нищожността на договор за продажба на земя с площ от 452 кв. м. в Балчик, осъждане на ответниците да предадат владението върху имота на държавата и за премахване на изградените върху имота обекти. Всеки от трите иска е оценен на 3 881,78 лв.

Предмет на спора е договор за продажба на правото на собственост върху недвижим имот – частна държавна собственост – земя с площ 452 кв. м., сключен между Областния управител на област Добрич Ердинч Хаджиев като продавач и Атанас Ат. като купувач. Държавата претендира в исковата молба, че договорът за продажба на частна държавна собственост е нищожен, защото е сключен в противоречие на Закона.

Процедурата по продажбата е започнала с депозирано през юли 2008 г. от Атанас Ат. заявление с искане за закупуване на прилежаща площ от 452 кв. м. към сграда – негова собственост в гр. Балчик. През юни същата година гражданин на Балчик чрез нотариус е удостоверил придобиването по давност на собствеността на паянтова едноетажна жилищна сграда в имота - предмет на делото. На 10.07.2008 г. балчиклията я продал на Атанас Ат. Според исковата молба, при подаване на заявлението за закупуване на прилежащата площ към сградата, той не е представил документ, удостоверяващ, че тя е законно построена. С това бил нарушен Законът за държавната собственост, който изисква при тази процедура да е налице „законно построена сграда”. В община Балчик не били открити издавани за имота разрешения за строеж, актове за узаконяване, одобрени проекти и нямало разработени подробни устройствени планове. Затова юристите на държавата смятат, че сградата е незаконно изградена към 29.07.2008 г., когато Областният управител на област Добрич Ердинч Хаджиев издал Заповедта за определяне на Атанас Ат. като купувач на имота.

С нотариален акт от 20.10.2008 г. Атанас Ат. е продал имота на другия ответник по делото Стоян В. В исковата молба се посочва още, че с прогласяване на нищожността на договора за продажба на земята от Областния управител на Атанас Ат., имотът се връща в собственост на държавата. От това следва, че Атанас Ат. не е могъл да прехвърли права, които не притежава на Стоян В. и последният не владее имота на правно основание. Затова държавата настоява, съдът да осъди Стоян В. да предаде владението върху имота и да го възстанови в предишното му състояние като премахне изградените там обекти.

В отговор на исковата молба ответниците заявяват пред Районен съд – Балчик, че предявените искове са недопустими и неоснователни. Според тях ищецът няма правен интерес за води този спор, защото никога не е бил и не е собственик на поземления имот. Те твърдят, че Областният управител на Добрич е продал земя към законно изградена постройка. Първият собственик е бил придобил имота на основание давностно владение и въз основа на издадени му строителни книжа, които е загубил във времето. Ответниците оспорват всички твърдения в исковата молба на държавата и молят съда да я отхвърли.