Държавата отнема над 2 млн. лв. от Живка Гаич
Държавата отнема над 2 млн. лв. от Живка Гаич / Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд е потвърдил отнемането на 2 138 800 лв. от Живка Гаич по искане на Комисията за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност, научи Дарик. От комисията, която посочва само инициалите на лицето, съобщиха за решението на Върховния касационен съд от 16 август да не допусне жалбата на потърпевшата срещу решение на Варненския апелативен съд от юни миналата година, с което се отнема имуществото. Така искът на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е изцяло уважен на първа и втора инстанция.

Живка Гаич има влязла в сила присъда от 2006 г. за длъжностно присвояване. Присъдата на съпругата на сръбския бизнесмен Миролюб Гаич е "лишаване от свобода" за срок от една година, която е отложена с изпитателен срок от три години. Живка Гаич попада в обхвата на дейността на Комисията, след като е призната за виновна, че като управител на "Югоагент - Тур" ЕООД, е присвоила 42 172 лева, собственост на дружеството.

Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност заведе иска срещу Живка и Миролюб Гаич в началото на 2008 г. Тя претендира за 2 138 805 лева, на колкото експертите са оценили придобитото от ответниците имущество, за което липсват данни за законни източници и подлежи на отнемане в полза на държавата.

През октомври 2009 г., когато Добричкият окръжен съд уважи иска на Комисията срещу съпрузите Гаич и дъщеря им, беше решено в полза на държавата да бъдат отнети 4 недвижими имоти, автомобил "Опел", 25 243 лева и левовата равностойност на 3291 щатски долара. Сред имотите са две дворни места, едното с двуетажна масивна жилищна сграда в Каварна, апартамент и гараж в Добрич.

През 2008 г. прочулият се през 90-те години собственик на пирамидата "Югоагент" Миролюб Гаич беше освободен предсрочно от затвора, като присъдата му беше заменена с условна. Тогава той беше осъден заради измамените около 60 000 вложители в неговия инвестиционен фонд.

През май тази година Окръжният съд в Добрич постанови четири години "лишаване от свобода" за сръбския бизнесмен, обвинен в присвояването на 180 708 лв. Съдът го призна за виновен, че през периода юли-ноември 2003 г., при условията на продължавано престъпление е присвоил в качеството си на управител на "Югоагент-Добрич" ООД средства в особено големи размери, собственост на дружеството.