Дървена ваканция
Дървена ваканция / БГНЕС
В Балчик ще решават утре за неучебните дни
Заради усложнената зимна обстановка се затварят учебните заведения в почти всички общини на територията на област Добрич. Към момента единствено в община Балчик няма обявена дървена ваканция. Там ще решават за неучебните дни утре сутринта, след преценка на ситуацията.

Зимата затвори училища в Силистренско

В Добрич със заповед на кмета Йордан Йорданов училищата ще останат затворени утре и в сряда. В заповедта се казва, че причините са очакваното влошаване на метеорологичните условия – силен вятър и застудяване според НИМХ и невъзможността отоплителните инсталации в училищата да постигнат необходимите температури за нормалното и безопасно пребиваване на учениците в тях. Възможно е ваканцията да продължи и в четвъртък, ако обстановката остане тежка и температурите паднат още.

Двете учебни заведения на територията на община Шабла - в Дуранкулак и в град Шабла, също ще останат затворени на 27 и 28 февруари /вторник и сряда/, със заповед на кмета Мариян Жечев. От общината изтъкват като причини усложнената зимна обстановка и големия брой ученици, отсъстващи от учебни занятия заради заболявания.

Неучебни дни са обявени и в община Добричка от 27 февруари до 1 март включително, за всички ученици от училищата на територията на общината. Причините – влошаването на метеорологичните условия – силен вятър, минусови температури, снегонавявания, затруднения при транспортиране на учениците и невъзможност да се постигнат необходимите температури в класните стаи.

Няма затворени пътища, както и селища без ток и вода заради зимната обстановка


В Тервел дните 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни за всички учебни и детски заведения. От общината поясняват, че детските градини и ясли в Тервел и градините в селата Зърнево, Орляк и Безмер ще организират работата в съответствие с броя на децата. Причините за дървената ваканция – усложнената зимна обстановка и многото пътуващи до други населени места ученици.

В Генерал Тошево
кметът Валентин Димитров също издаде заповед да не се провеждат учебни занятия на 27 февруари. Законът за предучилищното и училищното образование дава право на кмета на общината да издава заповеди за преустановяване на учебни дейности до 3 дни. Тъй като през настоящата учебна година вече са обявявани за неучебни два дни, за сряда, 28 февруари, ръководството ще търси съдействие от МОН, което чрез заповед на министъра може да удължи ваканцията на територията на общината до нормализиране на метеорологичната обстановка, обясниха от община Генерал Тошево.

Със заповед на кмета на Община Каварна, поради усложнената метеорологична обстановка, се обявяват за неучебни дните 27, 28 февруари и 1 март 2018 г. за всички училища на територията на общината.

Началникът на РУО Жоро Тошков обясни пред  Дарик, че кметовете имат право да обявят за неучебни само три дни. Те трябва да уведомят Регионалното управление по образование, а то – министерството. Тошков заяви, че вече е информирал за ситуацията МОН. Към момента в РУО не е постъпило уведомление за ваканция само от община Балчик.