Дълголетницата Елена Дончева се срещна с кмета на Добрич
Дълголетницата Елена Дончева се срещна с кмета на Добрич / Дарик Добрич

Спокойна, уверена в себе си и оптимистка - такава по думите й е Елена Дончева от Добрич, която днес навършва 90 години. На рождения си ден тя беше гост на кмета на Добрич Детелина Николова и разказа за себе си и за рецептата си за дълголетие. 

Елена Дончева е родена в Габровско, израснала е в Търговище и е учила в Шумен за детска учителка. Преместила се при брат си в с.Ведрина, а после се омъжила в Добрич. Работила е като общински служител - на пет длъжности, както сама казва, а после 20 години е била детска учителка. 

Леля Елена разказва, че като дете с брат си хапвали горски ягоди вместо закуска. Не спазва някакви диети, много не обича месо, а менюто й включва юфка, яйца, маслини, кашкавал, пиле. Обича да чете и да гледа телевизия и го прави без очила. Събира се и прекарва приятно със свои приятелки пенсионерки на сладка приказка и разходки. 

Елена Дончева има две дъщери, четирима внуци и един правнук. В рода й имало и други дълголетници. Неин прадядо живял 103 години, поникнали му нови зъби и тогава починал. 

Детелина Николова подари на рожденичката цветя и добруджанска погача, а възрастната госпожа на кметицата - ръчно изплетена от нея покривка и четирилистна детелина.

 

Дълголетницата Елена Дончева се срещна с кмета на Добрич
netinfo