Двореца - Балчик представен на Европейски панаир на замъците
Двореца - Балчик представен на Европейски панаир на замъците / netinfo

Културен център „Двореца” – Балчик се представи на първото издание на Европейския фестивал на замъците и дворците, който се провежда в румънски град Хунедоара. Домакин на това мащабно събитие е най-посещаванитя румънски замък - Корвин, разположен в покрайнините на град Хунедоара. Там е бил държан като затворник граф Дракула.

На форума се представят 20 замъка от Румъния, Унгария, Чешката Република, Испания и Македония, а ДКИ КЦ "Двореца", като част от Архитектурно-парков комплекс "Двореца" – Балчик, е единственият български участник. На специален щанд културният институт представя историята, архитектурата и ландшафта на Двореца като отлична дестинация за категориите туристи, посещаващи такива обекти.

Европейският панаир на замъците Хунедоара `2015 беше официално открит от кмета на града Виорел  Арион. Той и официалната румънска делегация посетиха всеки един от представените на панаира участници, като пред българския щанд бе изключително показано топло  приятелско  отношение,  свързано с присъствието на единствения български участник.

Замъкът Корвин е създаден от благородническия род Хуняди. През 14 век унгарският крал Жигмонд го подарява на Янош Хуняди Серб. Замъкът е реставриран в периода 1446-1453 г. от неговия внук Янош Хуняди.

Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансовата архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. Построен върху по-старо укрепление и върху скала над река Злащ, замъкът Хуняди е голяма и изпъкваща постройка с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безбройни прозорци и украсени с каменна резба тераси.

Днешният вид на замъка е постигнат след огромен реставрационен проект, поет след катастрофален пожар и много десетилетия пълно занемаряване. Казват, че съвременните архитекти „са го създали според своята интерпретация за външния вид на голям готически замък“.

Смята се, че граф Влад Дракула е държан като затворник в замъка 7 години, след като пада от власт през 1462 година. През февруари 2007 г. замъкът е изследван за духове в британския паранормален сериал „Most Haunted Live!“ за 3-дневно разследване на духовете, за които се казва, че обитават замъка. Резултатите са неубедителни./Уикипедия/

"Двореца" - Балчик представен на Европейски панаир на замъците
netinfo

"Двореца" - Балчик представен на Европейски панаир на замъците
netinfo