През 2017 г. домакинствата в област Добрич са изразходвали 4 957 лв. средно на човек, което е с 1% по-малко от предната година, и със 260 лв. по-малко от средния разход за страната. За периода 2008 - 2017 г. разходите се увеличават два пъти, обобщават от Статистическото бюро в Добрич.
За храна са отивали 1 482 лв. на човек годишно; за жилището (вода, електроенергия, горива) - 788 лв., което е двойно спрямо 2008 г. Увеличение има при разходите за: облекло и обувки - с 32.8%; жилищно обзавеждане и поддържане на дома - с 43.3% и свободно време, културен отдих и образование - със 7.8%.
Добруджанци получават с 300 лева по-малко от средните за страната заплати
Настъпват промени в потреблението на домакинствата, съобщават от статистиката. В Добричко се отчита намаление на консумацията на хляб и тестени изделия с 6.7 кг през 2017 г., но въпреки това е 96.9 кг средно на човек при 87 кг за страната. В областта се увеличава потреблението на плодове, зеленчуци, месо, кисело мляко, а намалява на картофи и прясно мляко.
За разлика от страната, в Добричко се пие и пуши по-малко - употребяват се 34 л алкохол на човек, което е с 4 л по-малко от 2016 г., и 489 цигари, вместо 703. В сравнение със средното за страната равнище, в областта се консумират по-малко ядки, плодове, кисело мляко, захар, прясно мляко и шоколадови изделия.
Над средното за страната равнище е потреблението на безалкохолни напитки, месо, зеленчуци, туршии, алкохолни напитки, картофи, яйца, хляб и тестени изделия.
За храна са отивали 1 482 лв. на човек годишно; за жилището (вода, електроенергия, горива) - 788 лв., което е двойно спрямо 2008 г. Увеличение има при разходите за: облекло и обувки - с 32.8%; жилищно обзавеждане и поддържане на дома - с 43.3% и свободно време, културен отдих и образование - със 7.8%.
Добруджанци получават с 300 лева по-малко от средните за страната заплати
Настъпват промени в потреблението на домакинствата, съобщават от статистиката. В Добричко се отчита намаление на консумацията на хляб и тестени изделия с 6.7 кг през 2017 г., но въпреки това е 96.9 кг средно на човек при 87 кг за страната. В областта се увеличава потреблението на плодове, зеленчуци, месо, кисело мляко, а намалява на картофи и прясно мляко.
За разлика от страната, в Добричко се пие и пуши по-малко - употребяват се 34 л алкохол на човек, което е с 4 л по-малко от 2016 г., и 489 цигари, вместо 703. В сравнение със средното за страната равнище, в областта се консумират по-малко ядки, плодове, кисело мляко, захар, прясно мляко и шоколадови изделия.
Над средното за страната равнище е потреблението на безалкохолни напитки, месо, зеленчуци, туршии, алкохолни напитки, картофи, яйца, хляб и тестени изделия.