Две кооперации от Добрич кандидатстват за саниране с евросредства
Две кооперации от Добрич кандидатстват за саниране с евросредства / Дарик Добрич

Две заявления са подадени от Добрич за включване в проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството "Енергийно обновяване на българските домове", финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие". Това съобщи за Дарик инж. Живка Митева от община Добрич. В кметството се приемат документите на желаещите. Заявленията са от малки кооперации на три етажа с по 6 апартамента, колкото е и минимумът за кандидатстване, поясни тя. Те са в министерството за разглеждане.

Работното място в общината, където се дава информация по проекта за саниране с европейски средства, се посещава често. Интересът е бил най-голям при оповестяването на старта на програмата в началото на юли т.г.. Основните питания към служителките са колко ще струва ремонтът. Много от хората търсят решение на конкретен проблем, например поправка на покрива на блока, което не е допустимо, сподели Митева и припомни, че саниране ще се извършва цялостно и според предписания на специалисти, посетили сградата и идентифицирали проблемите.

Митева смята, че по-трудно ще бъде включването в програмата на по-големите входове и блокове, тъй като трябва да се вземе съгласие от 67% от собствениците на първи етап - кандидатстване, и 100% при включване в проекта.

Срокът за кандидатстване е отворен, до изчерпване на възможностите.