Две години условно получи работник от Електроснабдяване за смъртта на колега
Две години условно получи работник от Електроснабдяване за смъртта на колега / Окръжен съд Добрич - пресцентър

Две години условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок получи 58-годишен добричлия за причиняване  смъртта на 37-годишен негов колега, поради немарливо изпълнение на служебни задължения.

Окръжен съд Добрич призна Георги Атанасов за виновен в това, че е нарушил 6 правила от Инструкция за безопасна работа с повдигателните съоръжения, утвърдена от изпълнителния директор на „Електроенергиен системен оператор” ЕАД – София, четири правила от Правилника за безопасност и здраве при работа с електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи и на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на повдигателните съоръжения. По молба на подсъдимия и след като той призна вината си, включително фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт, Окръжен съд – Добрич, допусна по делото да се проведе съкратеното съдебно следствие. Наличието на съпричиняване на трудовата злополука от страна на починалия и на негов колега и чистото съдебно минало на подсъдимия мотивираха съда да отложи изтърпяването на наказанието за срок от 4 години.

Окръжен съд – Добрич лиши Георги Атанасов от право да упражнява професия „машинист на автовишка” за срок от 2 години. Преди да даде ход на процеса днес съдът конституира като частни обвинители родителите на починалия 37-годишен мъж и неговото дете, чрез законния му представител – неговата майка.

Според обвинителния акт Георги Атанасов е работил по трудов договор в „Електроснабдяване” – Добрич от 1993 г. Първоначално бил назначен на длъжността „шофьор на автостълба”, а с допълнително споразумение като „машинист на автовишка” в „Мрежови експлоатационен подрайон – Добрич”. Той бил запознат с длъжностната си характеристика, преминал успешно обучения по нормативните изисквания на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на повдигателни съоръжения, а последният му инструктаж преди настъпване на трудовата злополука бил проведен на 31.05.2011 г.

На 25.04.2012 г. подсъдимият участвал в аварийно-ремонтна група, която имала задача да извърши ремонтни дейности в участък на далекопровод в Добрич. Работниците взели необходимите инструменти и материали от склад и с три автомобила се отправили към електрически стълб по далекпровода. Ръководителят на групата помолил колегите си да го изчакат, за да ги инструктира на работното място и останал да затвори портала на подстанцията.

Без разрешение на ръководителя на групата, преди задължителния инструктаж, без да излиза от кабината, подсъдимият започнал да вдига подвижната работна площадка на автовишката на управлявания от него автомобил „ЗиЛ”. Като видели, че Георги Атанасов започнал да повдига коша на автовишката, пострадалият и негов колега хванали дръжките на винтовете и започнали да ги преместват от транспортно в работно положение. Двамата били с обикновени работни ръкавици, вместо с необходимите изолаторни. В този момент стоманеният кош на автовишката вече бил на разстояние около1,5 метра от  проводниците на незаключения далекопровод и се получила електрическа дъга. Електрическият ток стигнал до двамата работници, протекъл през тях и се разредил в земята.

37-годишният работник бил хванал здраво дръжката на винтовете, нямал никакви изолационни предпазни средства, затова през него протекло значително количество електричество, което довело до смъртта му. Другият работник не бил хванал здраво съоръжението и това спасило живота му, но получил леки телесни повреди.

Окръжна прокуратура – Добрич поиска условно наказание за Георги Атанасов с аргумента, че той е изпълнявал десетилетия тази работа, бил е обучен и инструктиран за нея, а въпреки това е извършил многобройни нарушения на няколко нормативни акта. Прокурорът посочи, че двамата работници са съпричинили вредоносния резултат. Без да изчакат инструктажа и необезопасени, единият е ръководил наместването на автомобила и заедно с починалия са започнали работа. Но смъртта на пострадалия е в пряка връзка с дейността на подсъдимия, който е предизвикал волтовата дъга.

Защитата на Атанасов посочи, че той признава вината си и дълбоко съжалява за случилото се. Георги Атанасов има средно образование, не е семеен, пенсионер е, не е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.