Две добрички фирми спечелиха финансиране по ОП Рибарство
Две добрички фирми спечелиха финансиране по ОП Рибарство / Дарик Добрич

Два фирми от Добрич сключиха договори по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство", съобщават от Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури".

Компанията "Бул Аква Фиш"ООД от Добрич ще работи по проект за изграждане на цех за обработка и преработка на аквакултури в село Славеево, община Добрич на обща стойност 1 281 697 лева. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 769 018 лева. Планираната производствена програма след реализацията на инвестиционния проект е за производството на общо 5 вида рибни продукти с общо годишно производство 112.9 тона. След изпълнението на проекта от "Бул Аква Фиш" предвиждат осигуряването на 7 нови работни места, от които 3 за жени.

Вторият сключен договор е с фирма "ЕЛМЕТ" ЕООД от Добрич по проект за създаване на предприятие за първична обработка и филетиране на риба в село Баня, община Панагюрище, област Пазарджик на обща стойност 658 417 лева. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 395 050 лева. Преработката се състои в почистване и филетиране на прясна риба - африкански сом с тегло 1.5 кг и предлагането й в охладено състояние /под лед/ или вакуумирана и замразена. Срокът за изпълнение на проекта е 11 месеца и се предвижда разкриването на 8 нови работни места.

Договорите са по мярка 2.6 "Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура".