/ / ThinkStock/Getty Images
Две българки, осъдени в Холандия за кражби, ще излежат присъдите си в наш затвор, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд - Добрич.
 
Влезе в сила решение на Окръжен съд - Добрич, което дава право на двете осъдени в Холандия българки да изтърпят наложените им наказания в български затвор. 24-годишната М. П. от добричкото село Дончево и родената в Добрич 20-годишна М. П., която понастоящем живее в село Борец, обл. Пловдив, са били осъдени за три деяния, квалифицирани по холандското законодателство като кражба от две заедно действащи лица.

Джебчийки опитаха да ''заработят'' покрай раздаването на пенсии, задържаха ги
        
Двете са били признати за виновни в това, че през август 2017г., в различни населени места в Холандия, са извършили джебчийски кражби. От четирима потърпевши били отнети общо три портмонета и един смартфон. За деянията си 24-годишната е получила наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 месеца, а 20-годишната е била осъдена на 6 месеца затвор.
        
Постановените спрямо тях присъди са влезли в сила на 23 май т.г., след което холандските власти са ги обявили за международно издирване с Европейски заповеди за арест, издадени с цел изтърпяване на наложените им наказания. Двете жени са задържани в Добрич на 9 август.
        
В производството пред Окръжен съд - Добрич те поискаха да не бъдат предавани на холандските власти, а да изтърпят присъдите си в български затвор, за да могат да бъдат посещавани от своите близки.   

Задържаха три крадли, задигнали стоки от хипермаркет в Плевен

Окръжен съд - Добрич намери молбите им за основателни и отказа да изпълни Европейските заповеди за арест, като прие да приведе в изпълнение у нас наложените им в Холандия наказания. Съдът взе решението си, след като отчете, че жените са български гражданки, постоянно пребиваващи на територията на нашата страна, семейни са и имат по две малолетни деца.

Съдебният състав счете, че следва да се спази правото на осъдените да изтърпят наказанието „лишаване от свобода“ най-близко до местоживеенето си, за да не се прекъсват семейните им контакти и да не се затрудни впоследствие правилната им ресоциализация.
        

Жените вече са приведени в Сливенския затвор, където ще търпят наказанията си.