/ Снимка: Дарик, архив
Проблемите - текучество, липса на кадрови ресурс, лошо техническо осигуряване
Двама служители на Областната дирекция на МВР-Добрич, единият от които на ръководна длъжност, са били уволнени дисциплинарно през 2017 година. Това се казва в отчета на дейността на дирекцията, анализиран на среща днес. Присъстваха директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стефа Джолев. Участие взеха и представители на Областна управа, ТД ДАНС Добрич, Окръжен съд и Районен съд.

Констатирани са 8 дисциплинарни нарушения, извършени от 9 служители, от тях 7 служители на ръководна длъжност и 2 служители на младши изпълнителски длъжности. За сравнение, през 2016 г. дисциплинарните нарушения са били 20, извършени съответно от 5 служители на ръководна длъжност, 5 на изпълнителска длъжност и 10 на младши изпълнителски длъжности.

Към 31.12.2017 година по основен и допълнителен щат в ОД МВР Добрич работят 507 служители. През м.г. на работа са постъпили 58 служители, а 22 са напуснали по собствено желание.

През м.г. са постъпили 44 сигнали и жалби от граждани срещу служители на МВР-Добрич. Към посочения период са приключени правомерно 37 сигнала, 1 е изпратен в Районна прокуратура - Добрич за произнасяне по компетентност и 1 е изпратен на РД ПБЗН Добрич по компетентност. Два от сигналите са основателни.

Непрекъснатото текучество на служители, както и продължителността на подготовка на новоназначените служители, водят до понижаване качеството на работа и не добро познаване на нормативната база, се казва в отчета.

„Все още на част от служителите липсва достатъчно опит за прилагане на нормативните документи, като в тази връзка е необходимо постоянно и качествено  провеждане на професионално обучение.

Не е достатъчно ефективно явното наблюдение над лицата, представляващи интерес.

Липсва достатъчно кадрови ресурс за обезпечаване на всички уязвими места по време и място чрез използването на интерактивната карта на престъпността.

Основен проблем в дейността по противодействието на престъпността е материално техническото осигуряване, в частност консумативи и техническо състояние на служебните автомобили“, пише още в документа.